Hiszpania

Hiszpania – kulinarny przewodnik

Dzisiaj czas na drugą część naszego kulinarnego przewodnika po Hiszpanii. Na pierwszy rzut poszły przystawki do wina czyli popularne tapasy, dzisiaj natomiast zajmiemy się bardziej sycącymi daniami obiadowymi. Jeżeli wybieracie się na wakacje do Hiszpanii, szukajcie przede wszystkim menu del dia – właściwie każda restauracja ma codziennie w ofercie takie zestawy obiadowe, składające się z przystawki, dania głównego i deseru, do nich zaś podawane jest wino lub woda, w zależności od Waszego wyboru. To zdecydowanie najtańszy wariant obiadowy w Hiszpanii – sprawdzajcie jednak, czy w ofercie dnia jest jakieś typowo hiszpańskie danie!

Kalmary

Hiszpania to państwo położone nad brzegiem Morza Śródziemnego, warto więc zatem jak najbardziej korzystać z bogatej oferty ryb i owoców morza. Kalmary najczęściej podawane są w najprostszych wariantach i właśnie w prostocie tkwi ich siła – jeżeli zatem chcecie się rozkoszować smakiem świeżo złowionych owoców morza, zamówcie po prostu kalmary smażone w panierce albo bez panierki – wówczas smażone są na maśle z czosnkiem i natką pietruszki. Jeżeli macie ochotę na bardziej wyraziste smaki, z pewnością będą dla Was odpowiednie kalmary w sosie pomidorowym.

Paella

To zdecydowanie najbardziej popularne danie tego regionu, z którego Hiszpania słynie właściwie na całym świecie. Paella to jednogarnkowe – a właściwie jednopatelniowe – danie, które składa się z dużej ilości aromatycznego i fantastycznie doprawionego ryżu, który zabarwiony jest kurkumą, której zawdzięcza piękny złoty kolor. Zazwyczaj w paelli znajduje się mix owoców morza – znajdziecie tam kalmary, krewetki, langustynki i ośmiorniczki. Jeżeli nie przepadacie za owocami morza, możecie również zdecydować się na paellę z kurczakiem czy w wersji wegetariańskiej – niezależnie od wyboru, po prostu musicie jej spróbować!

Pulpo a la gallega

Kolejne danie z gatunku owoców morza. To delikatne, niemal rozpływające się w ustach (oczywiście pod warunkiem, że zostaną dobrze przyrządzone) kawałeczki ośmiornicy. Najczęściej, jak to w Hiszpanii bywa, przyprawione są na ostro papryką. Podaje się je na plasterkach opiekanych ziemniaków, a w innym wariancie – zapieka się ośmiornicę wraz z ziemniaczkami w formie zapiekanki. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzecie, serdecznie polecamy skosztować tego dania. Pulpo a la gallega jest jednocześnie delikatne i lekkie, ale także bardzo sycące i dające energię na cały długi dzień zwiedzania pięknej Hiszpanii.